Dit was onvermijdelijk. Ik kan niet, niét over boeken schrijven. Je kunt dus regelmatig boekentips op je beeldscherm verwachten. Mijn (schrijf)hart gaat sneller kloppen van (literaire) romans, poëzie en spirituele boeken. Het liefst stapels. Boekhandels en bibliotheken zijn mijn favoriete uitjes. Heerlijk om uren rond te snuffelen, kaften te aaien en me te laten inspireren door geweldige eerste zinnen.
Ik schrijf voor spirituele ondernemers. Dus laat ik beginnen met drie van mijn favoriete boeken met een boodschap. Veel van de boeken die ik lees worden verkocht als ‘zelfhulp’ boeken. Dat klinkt alsof er iets mis met je is wanneer je deze boeken leest. Dat is natuurlijk onzin. Er is per definitie niets mis met je. Ondanks dat ik het wat oneerbiedig vind klinken is de term eigenlijk precies waarnaar veel lezers zoeken: een boek dat kan helpen om de mooiste versie van je leven te leiden. Zelfontwikkeling in een boek, wat wil je nog meer.
Jelle Hermus, bekend van het platform www.sochicken.nl broedt op een leuker leven. Zo simpel en efficiënt mogelijk. Zijn eerste boek: Steeds leuker, ligt – as we speak – op mijn nachtkastje. Keep you posted!
‘Leven met wind mee’ is een geweldig nuchter en humoristisch boek dat je kennis laat maken met de eindeloze voordelen van meditatie en mindfulness. Het leest lekker weg en bedelft je niet onder zware materie. Toch is dit een spiritueel boek met een boodschap. Geschreven om (oude) wijsheden zo toegankelijk mogelijk te maken. Het boek leert je anders naar zowel jezelf, als naar je omgeving te kijken. Jelle beschrijft hoe je kunt leren om meer in het moment te leven en je niet gek te laten maken door alles wat er in je hoofd afspeelt. Met praktische tips maakt hij de materie direct toepasbaar. Jelle is een ster in moeilijke dingen makkelijker maken. Zijn humor en ongewone metaforen maakt ‘Leven met wind mee’ is een feestje om te lezen.
Hoogsensitiviteit is niet per definitie spiritueel. Het is zelfs keiharde wetenschap. Maar een ‘zelfhulp’ boek is ‘Hoogsensitieve personen’ zeker. Iedereen die zich herkent in hoogsensitiviteit raad ik aan dit boek te lezen. Voor mij was het (cliché) een enorme eye-opener. Ik begon me als dertiger af te vragen waarom gewoon ‘leven’ toch zo vermoeiend is. En waarom iedereen een onstilbare honger lijkt te hebben naar gezelligheid en ‘iets leuks doen’. En waarom die gezelligheid mij altijd uitputte of bij voorbaat al stress bezorgde. Ineens besefte ik me dat het humeur van anderen bepalend was voor mijn dag, net als de sfeer in de ruimte wanneer ik binnenliep. Wat is er mis met me?
Het boek van Elaine N. Aron bevat een vragenlijst die je direct antwoord geeft op de vraag of je wel eens een HSP (hoog sensitief persoon) kan zijn. Er bestaat geen keiharde diagnose, dat hoeft ook niet. Want hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte. Het is een kracht waarvan je alleen even moet leren hoe hem te gebruiken.
Dit boek is op het snijvlak van wetenschappelijk geschreven. Wanneer je de term HSP nog wat vaag of zweverig vindt, worden deze (voor)oordelen door het gedegen onderzoek een kopje kleine gemaakt. Omdat het boek vol (wetenschappelijke) feiten staat kan het soms wat moeizamer lezen. Het boek biedt herkenbaarheid en acceptatie. Het zit vol met ‘aha’ momenten en geeft je kostbare inzichten in het HSP-zijn. Omarm het, lees en leer erover en het zal je favoriete aangeboren ‘afwijking’ worden.
Dit boek is dé handleiding voor (uitgebluste) moeders. Althans, voor mij. Zoals de samenvatting van dit boek zo mooi begint: heeft niemand het geduld van een monnik bij het opvoeden van kinderen. In dit boek geeft Napthali tips, adviezen en stof tot nadenken over het moederschap. Ze deelt ervaringen en gevoelens die herkenbaar zijn, maar waarvan ik altijd dacht dat je deze niet hardop mocht uitspreken of zelfs denken. Het moederschap is soms echt niet leuk. Zo, I said it. Het is zwoegen, zweten en soms buitengewoon hard jammeren en janken. Daarom zijn de adviezen in dit boek, geïnspireerd op boeddhisme principes, zo ontzettend fijn. Deze principes zijn moeiteloos elke dag toe te passen en zorgen ervoor dat de chaos in je leven plaats maakt voor kalmte, rust en blijdschap. Een overdosis relaxte zen-moeder. Boeddhisme voor moeders leert je veel over jezelf als moeder. Dat je niet minder van je kinderen houdt als je ze soms even niet leuk vindt en dat deze gevoelens volkomen normaal zijn.
Zo, een heleboel boek op je scherm. Ik vind het pareltjes, daarom leen ik ze graag uit maar zet ik ze nog liever weer veilig in mijn eigen boekenkast. Heb jij ze gelezen? Ben je nieuwsgierig geworden? Let me know in de comments! Ik klets graag over boeken.
Geweldig lijstje! Blijf dit doen want ook ik ben een boekenverslinder en vind zulke tips waardevol. Ik kijk nu al uit naar jouw volgende boekenblog! Succes!