Joe! Ben ik weer. Ik heb weer drie van mijn favoriete boeken voor je uit de kast geplukt en afgestoft. Over opvoeden, jawel! Het is al een tijdje geleden dat ik deze boeken heb gelezen, maar o wat zijn ze fijn! Eigenlijk zijn het alle drie boeken die uitnodigen om meer dan eens te raadplegen. Het zijn geen universele handleidingen over hoe je – sprookjesachtig – kinderen opvoedt. Die heb ik helaas nog steeds niet kunnen vinden. Maar deze pareltjes zorgen zeker voor meer happy endings in je leven als ouder.
Opvoeden gaat hier niet volgens het boekje. Toch heb ik wel enorm veel fijne inzichten uit boeken gekregen, die van mij een liefdevollere en geduldigere moeder hebben gemaakt. Onze zoon is (net als ik) hoogsensitief. Dat schept een intieme band, maar is ook een enorme uitdaging op het gebied van ruimte en tijd voor jezelf nemen. In deze blog deel ik drie boeken die ik onmisbaar vind als hoogsensitiviteit een rol speelt in je gezin.
Another one van Elaine N. Aron. Het onderwerp hoogsensitiviteit heeft zij toch wel echt meester gemaakt. Goed onderbouwd door wetenschappelijke onderzoeken om voor eens en altijd de zweverige en vage vooroordelen de deur uit te werken. Jouw hoogsensitieve kind verdient het dat jij je als ouder je in deze kwaliteit verdiept. Het zal jullie zo veel meer rust en begrip brengen. Het boek bevat een zelftest, casestudies en adviezen. Het is een boek vol herkenning en ‘aha’ momenten. En voor mij persoonlijk de sleutel tot liefdevol en bewust ouderschap. Elaine bespreekt verschillende leeftijdscategorieën en typen hoogsensitieve kinderen. De valkuilen en wonderlijke karaktereigenschappen. Daarnaast bespreekt ze alledaagse situaties die de meeste kinderen allemaal zullen doorleven. Van emotionele uitbarstingen, tot (school)reisjes en slaapproblemen. Vermoed je dat jouw kind een HSK (hoogsensitief kind) is? Lees dit boek voor je kind, maar zeker ook voor jezelf.
Er zijn al veel boeken geschreven over hoogsensitieve kinderen. Dit boek is geschreven voor de hoogsensitieve ouder die probeert een superouder te zijn, maar dreigt zichzelf daarin te verliezen. Dit boek staat bomvol tips en anekdotes hoe je als prikkelgevoelige ouder mild kunt zijn naar jezelf. Hoe zorg je goed voor je gezin én jezelf? Bieke beschrijft triggers en deelt haar visie hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Het boek geeft inkijk in Bieke haar persoonlijke gezinssituatie, waardoor het voelt alsof je eerst even kunt afkijken en ervaren wat voor jou herkenbaar en goed voelt. Een heerlijk vlot geschreven boek dat zorgt voor rust en harmonie binnen het hele gezin.
Dit boek is voor iedere ouder die zich soms – lees: dagelijks – afvraagt, doe ik het wel goed? Eline Snel is gecertificeerd mindfulnesstrainer en deelt in dit boek haar kennis en opdrachten voor de allerkleinsten van 1,5 tot 4 jaar. Het vervolg ‘Stilzitten als een kikker’ voor kids van 5 tot 12 jaar is evengoed een aanrader. Voor de tieners en pubers is er ‘Ruimte geven & dichtbij zijn’. Die bewaar ik voor later, oké? De tijd gaat nu al veel te snel. Dit boek voor de allerkleinsten staat vol met meditaties en (mindfulness)activiteiten die je samen kunt doen. In het boek zit ook een code verstopt die je toegang geeft tot online te downloaden geluidsfragmenten. Het is een heerlijk boek vol houvast voor een jong gezin. Want zeg wel, ouder zijn is lang niet altijd leuk. Eline is hierin dan ook goudeerlijk. Mindfulness kan helpen om je innerlijke rust terug te vinden waardoor zowel jij als je kindje meer ontspannen zijn. De oefeningen stimuleren je kindje om zijn of haar innerlijke wereld te ontdekken en voorzien, naar mijn mening, in een stevig fundament. Dit boek is een cadeautje voor jezelf als (gestreste) ouder, zorgt voor verbinding met je kind en leert al vanaf jonge leeftijd essentiële skills die een leven lang van waarde zullen zijn.
Zo, en nu weg achter die pc of telefoon. Oké, misschien alleen nog even een van deze fijne boeken bestellen dan. Dat kan via de linkjes in de tekst: gemak dient de mens. Veel leesplezier, ik ben weer benieuwd naar jullie reacties.